Länsirannalla ei mitään uutta – odotettu kaavapäätös

Salon kaupunginhallitus teki eilen 12.2. täysin odotetun päätöksen keskeyttää Länsirannan kaavahanke. Asia oli hyvin perusteltu päätös. Olen itse ollut asiaa käsittelemässä kaupunkikehityslautakunnassa ja tutustunut tarkasti lausuntoihin asian ympärillä. Olisin toivonut edellisessä lautakunnan kokouksessa, että kaava olisi vielä palautettu pöydälle ja käyty neuvottelu paikasta kaupunginjohtajan johdolla. Kaikki osapuolet pitivät yhteistä neuvottelua tärkeänä.

Eilisen päätöksen jälkeen täytyy ihmetellä hallituksen puheenjohtajan ja muutaman muunkin poliitikon ulostuloja hallituksen päätöksestä. Itkuhymiöin uhriutuen toitotetaan, että yritysystävällisinä kehitysmyönteisinä henkilöinä olisimme vieneet asiaa eteenpäin, mutta asia torpattiin ”salaliittojen avulla parkkipaikkoihin vedoten”.

Kaavan edistäjät ovat kertoneet heidän äänestyspäätöksenä kertovan yrittäjäystävällisyydestä!? Minun on vaikea ymmärtää tätä näkemystä. Kaavaselostuksen liitteissä on pitkä yksimielinen lausunto Salon yrittäjät- järjestöltä. Yrittäjät ovat täysin asiallisesti perustelleet kantansa. Heillä ei ole mitään itse paviljonkihanketta vastaan – päinvastoin. Paikka länsirannassa on Salon yrittäjien mielestä väärä. Jäikö tämä lausunto kokonaan lukematta osalta hallituksesta vai miten tämän äänestyskäyttäytymisen jälkeen voi tituleerata itseään yrittäjäystävälliseksi? Asia on ollut myös yrittäjäjärjestölle vaikea. He ovat asian perusteellisen harkinnan jälkeen tehneet oman kannanottonsa.

Tästä asiasta on paljon opittavaa. Tuntuu siltä, että koko prosessia leimaa täydellinen mustavalkoisuus. Lisäksi poliitikkojen keskinäisen arvostuksen puute on hämmentävää. Missä muussa ”työyhteisössä” halutaan jatkuvasti leimata ja vääristellä toisten mielipiteitä ja puheita. Oma tarinansa ovat politiikasta vetäytyneet ”selkään puukottajat”, joiden juttuja täytyy vähän suodattaa.  Sopimisen kulttuuriin on hyvä kiinnittää huomiota kaupungin toiminnassa. Kaupungin olisi ehdottomasti pitänyt järjestää neuvottelu jo kaavahankkeen alkuvaiheessa Salon yrittäjien johdon, uusien yrittäjäehdokkaiden ja kaupunkikehityksen kesken. Itse ehdotin mahdollisuutta tälle neuvottelukulttuurille tammikuun aikana, mutta asia tuli vastaan liian nopeasti. Sekä kaupunginjohtaja, yrittäjien puheenjohtaja että uusi yrittäjäehdokas pitivät keskinäistä neuvottelua tärkeänä.

Yhteenveto: On helppo ymmärtää Jukka ja Katri Ollilan turhautuminen. En ole kuullut kenenkään vastustavan itse paviljonkia. Uusi tasokas ruokaravintola olisi hieno asia Salolle. Olen ollut prosessin aikana yhteydessä muutamaan otteeseen Jukka Ollilan kanssa ja arvostan todella hänen ajatuksiaan asian tiimoilta.
Tämä päätös on nimenomaan kaupungin ja sen päättäjäorganisaation epäonnistuminen Länsirannan suhteen. Suurin syy tähän on se, että olemme hieman eri mieltä Länsirannan soveltuvuudesta tämän sinänsä erinomaisen idean sijoituspaikaksi. Kuten demokratiassa yleensä, enemmistön mukaan mennään. Päätös on pettymys myös Salon Kokoomukselle, koska sopiva paikka paviljongille ei vielä löytynyt.

Ehdotan edelleen, että kaupunki järjestäisi iltapäiväkahvit yrittäjäjärjestön puheenjohtajan ja Olliloiden kanssa. Kaavaselostuksen liitteenä oli esitelty erinomaisia vaihtoehtoja paviljongin sijoituspaikalle. Kaavatyön olisi viisasta lähteä liikkeelle sopimalla eikä riitelemällä.

Loppusanat: Minusta nyt olisi aika käyttää kaavoituksen voimavaroja hankkeisiin, joista olemme varmasti kaikki jo samaa mieltä. Hajalan, Tavolan ja Suomusjärven kaavat tarvitaan pikavauhtia eteenpäin moottoritien hyödyntämiseksi. Keskusta- alueesta pääsemme keskustelemaan uudestaan ihan lähiaikoina, eiköhän paviljongille hieno paikka vielä löydetä!

 

 

 

11 vastausta artikkeliin “Länsirannalla ei mitään uutta – odotettu kaavapäätös

 1. Suokorpi Matti Vastaus

  Hyvä että asia on oikaistu. Yrittäjät eivät suinkaan vastusta paviljonkin tuloa Saloon. Päinvastoin. Joen yli rakennettuna siltaan kiinni olisi jotain jota kauempaakin tultaisi katsomaan. Matti Suokorpi

  • Jukka Ollila Vastaus

   Ei muuta kuin joen yli rakentamaan, hintaluokka varmaan hieman pomsahtaisi. Puhutaan ihan eri budjeteista. Toiseksi luulen, että Ely-keskus tai Museovirasto eivät katso kovin suopeasti siltaravintolaa. Sama pätee Tykkipuistoon, joka on Salon arvokkain puisto. Ei onnistu ja me emme ole kiinnostuneet tuhoamaan puistoa ja luulen tämän olevan valtaosan ajatus. Mehän etsimme ratkaisua, jolla ruma Länsiranta uudistetaan.
   Mielenkiintoista tuo Salon Yrittäjien tilanne. Tuukka Kahila kertoo, että mitään virallista päätöstä vastustamisesta ei ole. Siltikin kaavavalituksessa on allekirjoitus Salon Yrittäjät Jukka Alanko. Vastustaako Salon Yrittäjät vai ei? Lisäksi eri liikkeissä on Salon Yrittäjien nimissä käyty keräämässä vetoomuslistoja. Kaavaselostuksen liitteissä oli myös yrityksiä, joita ei ollut enää edes olemassa. Meihin on ollut yhteydessä paljon yrittäjiä, jotka ihmettelee mitä täällä tapahtuu ja toki ollaan kuultu aika mielenkiintoisia asioita, joilla poliitikkojen mielipiteitä on käännetty. Jos pitävät paikkansa, niin erittäin ikävää. Toivotaan ettei.

   • arttukarhulahti Artikkelin kirjoittajaVastaus

    Syksyn aikana kaupunkikehityslautakuntaan kiiri ristiriitaisia viestejä Salon yrittäjien kannasta, koska valituskirjelmä oli tosiaan tehty, mutta toisiakin kantoja kuultu. Tämän vuoksi pyydettiin lisätietoa. Kaupunkikehityslautakunta sai 21.11. yrittäjien hallituksen yksimielisen kannanoton.

 2. arttukarhulahti Artikkelin kirjoittajaVastaus

  Erittäin hyvä ajatus, jos minulta kysytään. Kaikkein eniten minua tässä harmittaa Salon yrittäjien syyllistäminen. Moni on sanonut ääneen, että yrittäjät vastustavat hanketta vain periaatteen vuoksi. Minä en siihen usko, mutta tunnen huonosti salolaista sielunmaisemaa. Kyllä kaikkien etu on, että keskustaan saadaan uutta nähtävää ja koettavaa, mutta ei se saa tapahtua muiden kustannuksella.

  • Jukka Ollila Vastaus

   Palataan vielä tähän asiaan kahden kysymyksen muodossa.
   1) Olet perustellut äänestyspäätöstäsi Salon Yrittäjät ry:n kielteisellä kannanotolla ja tuossa ylempää kerroit, että olet saanut Salon Yrittäjien yksimielisen kannanoton nähtäväksesi. Näetkö tässä Salon Yrittäjien hallituksen jäsenen lausunnossa ristiriitaa ?

   Sami Metsänperä: ”Ei ole ollut yksimielinen päätös koska asetetun työryhmän valmistelevaa lausuntoa ei ole toimitettu kaikille Hallituksen jäsenille hyväksyttäväksi ennen sen antamista.
   Itse ainakin irtisanoudun lausunnosta, sillä en ole sitä saanut hyväksyttäväksi ennen sen antamista eteenpäin. Enkä siten ole saanut mahdollisuutta jättää asiasta eriävää mielipidettä”

   2) Millä perusteella Salon Yrittäjien kannanotto on tärkeämpi kuin muiden salolaisten yrittäjäjärjestöjen, kuten Salon Kauppakamarin, joka otti kaavalausunnossaan erittäin positiivisen kannan asiaan?

   • arttukarhulahti Artikkelin kirjoittajaVastaus

    Kiitos kysymästä. En ole aivan varma, että onko tässä jokin sekannus kannanottojen kanssa. Kaavaselostuksen liitteenä (11.9.) annettu lausunto on ilmeisesti vastine, josta Sami Metsäperäkin puhuu. Ennen 21.11. ollutta kokousta minunkin korviini oli kiirinyt kovin erilaisia Salon yrittäjien lausuntoja, joten kysyin asiaa ja pyysin selvennystä. Kaupunkikehityslautakunta sai tarkennuksen linjauksista 21.11., joissa todettiin Salon yrittäjien hallituksen tehneen yksimielisen päätöksen. Samassa yhteydessä saatiin alueen kivijalkayrittäjien selkeästä näkemyksestä lausunto.
    Minä en osaa ottaa kantaa Salon yrittäjien toimintatapoihin, koska en vaikuta millään tavalla siellä.

    Salon kauppakamarin kannanotto edusti hyvin pitkälti omaa maallikon näkemystäni asian suhteen. Otin sen huomioon muodostaessani omaa kantaani asiaan, mutta ratkaisevaksi asiaksi nousi kivijalkakauppiaiden rooli:

    Minusta tuntuu todella hassulta, että muutaman parkkipaikan menettäminen voisi vaikuttaa yrityksen toimintaedellytyksiin. En ole kuitenkaan alan asiantuntija, joten päädyin kuuntelemaan heitä. Salon yrittäjien tarkennetussa linjauksissa sanotaan:”On väitetty, että parkkipaikkojen menettämisellä ei ole vaikutusta kauppiaille, ja on väitety, että Helsingintiellä (tai jossakin muualla) olevat pysäköintipaikat voisivat korvata menetyksen. Kumpikaan väittämä ei pidä paikkaansa. Menetettyjä asiakaspaikkoja ei voi korvata millään. Tämän tietävät kaikki vähänkin kokeneet kauppiaat. Jos joku muuta väittää, ei hän ole alan asiantuntija tai sitten hänellä on erilaiset tarkoitusperät.”

    Tämä näkemys toistui alueen yrittäjien allekirjoittamana. Tuntuu kummalliselta, ettei Paviljongin positiiviset vaikutukset riitä kattamaan tätä asiaa.
    Muutamissa yrittäjien lausunnoissa kyseltiin ihan validisti YRVA:n tai yhteisen keskustelutilaisuuden perään ennen kuin asia lähti etenemään näin nopeasti.

    Näen tässä paljon petrattavaa hallinnon osalta. Asiaa olisi pitänyt suunnitella yhdessä ja järjestää kuulemistilaisuuksia ennen kaavan etenemistä ”riitelyvaiheeseen”. Itse asiassa väitän, että näin toimimalla oltaisiin vältetty asiaa alusta asti leimannut vastakkainasettelu. Keskustelua ei käyty, vaan kaivauduttiin poteroihin. Tiedä sitten. Minusta keskustelu kannattaisi vieläkin avata.

 3. Jukka Ollila Vastaus

  Mielestäni vaikuttaa kuitenkin siltä, että Salon Yrittäjien hallitus ei ole tehnyt yksimielistä päätöstä missään vaiheessa, vaan tämä on eräiden yksittäisen tahojen mielipide, jolla ovat ohjanneet tietoisesti päätöksentekoa heille mieluisaan suuntaan käyttämällä Salon Yrittäjiä
  keppihevosena. Tällä lausunnolla näyttää olleen vaikutusta päätöksentekoon, kuten itsekin tuossa sivuten toteat. Miksi näitä tarkennettuja lausuntoja ei löydy Kaupunkikehityslautakunnan kokouksen liitteistä?

  Alueen yrittäjien lausunnoista löytyi myös puoltavia lausuntoja. Osa kielteisesti suhtautuneista yrityksistä oli sellaisia joilla toiminta oli loppunut ennen marraskuuta ja tammikuussakin vielä yksi vastustaneista on jo lopettanut toimintansa. Kesällä alueen viereen tuli 12 uutta parkkipaikkaa, sen jälkeen yrityksiä on lopettanut. Tämän suhteen ei korrelaatiota parkkipaikkojen määrän vaikutuksesta ole nähtävissä.

  Miten kommentoit Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtajana kaupungilla voimakkaana liikkuvia huhuja, joissa puhutaan asiaan liittyvän mahdollista vaalilupausrahoitusta tuleviin maakuntavaaleihin liityen ja tämä olisi ohjannut joidenkin päätöksentekoa? Ikävä kysymys, mutta kysytään kuitenkin.

  Selvästi on havaittavissa, että hankkeen kaato oli ajoitettu varsin taitavasti Hallituksen kokouksen yhteyteen. Yleinen mielipide tuntuu olevan vahvasti hankkeen puolesta. Jo pelkästään tämä olisi pitänyt olla riittävä syy käsitellä asia valtuustotasolla. Kirjoituksessasi aloitat kaavan kaatuneen odotetusti, varsin moni muu on asiasta täysin päinvastaista mieltä. Hankkeen kaatajat eivät perustelleet asiaa enää pelkästään parkkipaikoilla, vaan nyt väärällä sijainnilla. Karnisto-Toivonen kirjoittaa SSS:n mielipidepalstalla olevan erikoista, että osa valtuutetuista on valmiina pilaamaan ainoan viheralueen rakentamalla. Tämä on seikka mitä en itsekään pysty ymmärtämään ja kuten olen aikaisemminkin sanonut, niin Tykkipuistoon rakentaminen on täysin epärealistista ja lisäisin siihen, että myös epämoraalista.

  Meidän on tässä vaiheessa on enää hankala keskustella hankkeesta, mehän emme ole siinä olleet edes varsinainen osapuoli missään vaiheessa. Poliitikoilta toivoisin löytyvän se keskusteluyhteys. Virkamiesten ja kaavoitusosaston toiminnassa en ole kokenut mitään moitittavaa, sinne keskusteluyhteys on toiminut loistavasti. Heidän ammattitaitoaan jotkut tuntuvat moittivan aiheettomasti, tässäkin äänekkäimpänä tuntuvat olevan samat tahot, jotka ovat vastustaneet Länsirannan kaavamuutosta. Vaikka tässä olenkin tuonut kritiikkiä, niin mielestäni olet kuitenkin ollut aktiivinen ja käytännössä ainoa poliitiikan edustaja, joka on kysynyt meidänkin mielipidettä. Itse olisin toivonut, että poliitikot olisivat pyytäneet edes esittelemään hanketta heille, jolloin tämä asia ei olisi ehkä päätynyt tähän tilaan.

  • arttukarhulahti Artikkelin kirjoittajaVastaus

   Minulla ei ole mitään edellytyksiä lähteä arvioimaan Salon yrittäjien hallituksen toimintatapoja. Se lienee heidän sisäinen asiansa. Linjaukset toimitettiin sähköpostilla kaikille kaupunkikehityslautakunnan jäsenille. Osalle niillä oli merkitystä, osalle ei.

   Kysymyksesi vaalirahoitusyhteyksistä osoittaa hyvin mikä tässä salolaisessa poliittisessa kulttuurissa on pahasti vialla. Jos päättäjät ovat jostain asiasta eri mieltä, niin alkaa mustamaalaaminen. Tämä ilmiö on havaittavissa somessa jokaisen hankalan päätöksen jälkeen. Kunpa asioita pohdittaisiin samanlaisella tarmolla jo ennen päätöksentekoa.
   Vaikea kuvitella, että hallituksen enemmistöllä olisi jokin vaalirahalupaus taustalla tästä. Kuulostaa panettelulta.
   Minulle hallituksen äänestystulos oli odotettu.

   Kaipaamasi hankkeen esittelytilaisuus poliitikoille olisi ollut erittäin hyvä idea. Itse asiassa kyseinen tilaisuus olisi pitänyt järjestää ennen kaavan vireilletuloa julkisena ja sinne olisi tullut kutsua myös kaikki länsirannan yrittäjät. Myös YRVA pitäisi tehdä asianmukaisesti tällaisen merkittävän muutoksen kohdalla.

   Tähän asia tulee varmasti uudestaan esille, kun valtuusto alkaa keskustella keskustan kehittämissuunnitelmasta ja sen toimeenpanosta.

   Olen itse seurannut vuosien varrella tuota kaavoitukseen kohdistuvaa kritiikkiä ihmeissäni. Kaavoitus on toiminut tässä kohteessä todella ripeästi ja perustellut asioita hyvin. Tällainen keskustelevampi ote erilaisiin hankkeisiin pitäisi lähteä meistä poliitikoista.

   • Jukka Ollila Vastaus

    Kiitos vastauksesta. Onko tuo mainitsemasi sähköposti julkinen asiakirja? Tässä kiinnostaa asian juridinen puoli, jonka tällaisissa asioissa on oltava täysin vedenpitävä ja jota se toki saattaa ollakin.

 4. arttukarhulahti Artikkelin kirjoittajaVastaus

  Luulisin, että sähköpostiviesti ei ole julkinen asiakirja, mutta eipä tuo viesti mitään salaisuuksia sisällä, vain vahvistuksen yrittäjien hallituksen linjauksista asiaan, jotka he olivat toki tuoneet esiin muutenkin, mutta asiassa oli selkeitä epäselvyyksiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *