Opettajan tuomio yllätti

Olen äärimmäisen hämmästynyt  opettajalle langetetusta lievä pahoinpitely- tuomiosta lehtitietojen perustein. Tämä tuomio viimeistään osoittaa, että oikeuslaitoksella ei ole minkäänlaista ”pelisilmää” koulumaailman asioissa. Toinen vaihtoehto on, että Hyvinkään käräjäoikeuden lautamiesten puoluekirjat eivät tunnista ”vihreää väriä”, mutta sehän ei ole oikeusvaltiossamme mahdollista.

Mitä siis tilanteessa tapahtui… Opettaja otti oppilasta hartioista lujasti kiinni ja käänsi itseensäpäin tilanteessa, jossa oppilas esitti ”kirosanaryöpyn” vastalauseena opettajan moitteista koulun alueelta poistumisesta. Käännettyään oppilaan itseensä päin opettaja sanoi oppilaalle, että sellaista kieltä EI saa käyttää. Oikeus pohti, että ylittikö tilanne lievän pahoinpitelyn tunnusmerkit ja päätyi antamaan langettavan tuomion tilanteesta. Onhan tämä nyt aivan uskomaton näkemys!

Minun näkemykseni mukaan opettaja hoiti kasvatustyötään ponnekkaasti. Hän ei itse provosoitunut tilanteessa sanallisesti, vaan totesi oppilaalle näkemyksensä. Mikäli oikeuslaitoksella on tällainen ajatus oppilaan fyysisestä koskemattomuudesta, niin olisi aika herätä todellisuuteen.

Kaikilla lapsilla ja nuorilla ei mene kouluissa hyvin. Suomen kouluissa opiskelee mukana oppilaita, joiden käyttäytyminen on hyvin arvaamatonta, aggressiivista ja vaarallista. On oppilaita, jotka heittävät pulpetteja luokkatovereita ja henkilöstöä päin. On oppilaita, joita täytyy ”holdata” hallitusti päivän aikana, jotta tilanne rauhoittuu ja opiskelu voi jatkua. On oppilaita, jotka purkavat aggressioitaan välitunnilla toisiin oppilaisiin, jolloin koulun aikuisen täytyy mennä väliin.

 

On totta, että Hyvinkään tilanteessa voimankäytölle ei ole sinänsä perusteita, mutta hyvänen aika, opettaja vain käänsi oppilaan itseensä päin. Olen erityisen huolissani jutun opettajan saamasta tuomiosta sen vuoksi, että pelkään opettajien puuttumiskynnyksen aggressiiviseen käyttäytymiseen laskevan entisestään. Viime viikkoina on paljon kirjoiteltu oppilaiden törkeästä kielenkäytöstä ja siihen puuttumisesta. 

Minusta tämä Hyvinkään käräjäoikeuden päätös on ennakkotapaus opettajan oikeuksista ja asia pitäisi ehdottomasti viedä vielä eteenpäin. On täysin selvä asia, että kukaan opettajista ei haluaisi joutua käyttämään ”voimakeinoja” tilanteiden rauhoittamiseksi koulussa. Joissakin ääritilanteissa se on kuitenkin välttämättömyys. Toivooko yhteiskunta ja oikeuslaitos tosiaan sitä, että opettajat antavat tilanteiden lipua läpi sormien vai pitäisikö niihin tarttua ponnekkaasti?  

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *