Hallinnollinen katastrofi

Salon seudun sanomat(25.1.2019) julkaisi tänään uutisen apulaisoikeusasiamiehen huomautuksesta Salon apulaiskaupunginjohtajalle ja kaupunginhallitukselle. Lehtitietojen perusteella asiassa on omituisia ja jopa ylimielisiä piirteitä. 

Kerrataanpas hieman tapahtumien kulkua siitä asti, kun apulaisoikeusasiamies tulee mukaan kuvioon. Hän sai kaksi kantelua kuntalaisilta siitä, että nämä eivät olleet saaneet vastauksia kysymyksiinsä kaupungilta hyvän hallinnon mukaisissa määräajoissa lukuisista yrityksistä huolimatta. Apulaisoikeusasiamies lähetti kaupungille selvityspyynnön, johon pyydettiin vastausta 23.3.2018 mennessä. Tähän selvitykseen ei vastattu, joten apulaisoikeusasiamies asetti uuden määräajan kaupunginhallitukselle  ,31.10.2018, ja korosti, että selvitysten antamisen laiminlyöntiä voidaan pitää virkavirheenä. Tähän selvityspyyntöön kaupunginjohtaja Inna ja -lakimies Heiskanen vastasivat hallituksen puolesta 15.11.2018, eli myöhässä! Vielä tässäkään vaiheessa ylimmät virkamiehet eivät nähneet tarpeelliseksi kertoa kaupunginhallitukselle koko asiasta mitään? 

Apulaisoikeusasiamies antoi päätöksensä 11.1.2019, jonka jälkeen asiasta kerrottiin kaupunginhallitukselle 21.1.2019. Valtuustolle asiasta tiedotettiin 24.1.2019, kun selvisi, että Salkkarin Lehtonen tekee jutun aiheesta seuraavan päivän lehteen. 

Lienee itsestään selvää, että kaupunginhallituksen täytyy käydä asia läpi virkamiesten kanssa ”pohjamutia” myöten. Hallituksen puheenjohtajalla täytyy olla melkoisen hyvät hermot, kun hän toteaa lehdessä:”Ei tämä varsinaisesti luottamusta rakenna.” Tämä siis sen jälkeen, kun apulaisoikeusasiamiehen tulkinnan mukaan ollaan tehty virkavirhe kaupunginhallituksen puolesta ja vieläpä salaa tältä operatiivista toimintaa johtavalta toimielimeltä. Oma arvaukseni on, että apulaisoikeusasiamies ei voinut kuvitellakaan, että selvityspyyntöä ei oltu edes tuotu kaupunginhallituksen tietoon. 

Salolaisen hallintokulttuurin avoimuudesta on puhuttu paljon viime vuosina. Siihen ollaan oltu monin tavoin pettyneitä. Tämä tapaus on avoimuuden kannalta todellinen ”jäävuoren huippu”. 

Ovatko organisaation hallinnon resurssit yleensäkään riittävät? Toivottavasti tätäkin asiaa pohdittaisiin selvittelyn yhteydessä. 

1 vastaus artikkeliin “Hallinnollinen katastrofi

  1. Tiina Salminen Vastaus

    ”päivä päivältä parempi Salo”!
    Sloganeita vilisevä 50 000 asukkaan kaupunki jossa virkamieskunta elää ”kuplassaan”, koska mä voin.

    Mahtaa olla luottamuksellinen olo siellä esittelyssä ja päätöksenteossa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *