Veikkauksen monopoli on suuri huijaus asiakkaita kohtaan

Viime aikoina on ollut huolestuttavia merkkejä ilmassa siitä, että Suomi aikoisi rajoittaa pelaamista ulkomaisiin rahapeliyhtiöihin, koska Veikkausta harmittaa ihmisten pelaaminen kotimaisen monopolitarjonnan ulkopuolelle. Blokkaamisen mahdollisuuksia tutkitaan parhaillaan sisäministeriössä. Taasko Suomessa sorrutaan joutaviin kieltoihin ilman mitään kunnon perusteita?

Veikkauksen monopolia perustellaan rahapeliongelmien ehkäisemisellä. Minkäköhän takia rahapeliautomaatit pidetään sitten kaupoissa näkyvillä erillisten pelaamojen sijaan? Tässä yhteydessä Veikkauksen olisi hyvä miettiä syitä, miksi ihmiset pelaavat automaattipelejä myös ulkomaille netin välityksellä? Syy on hyvin selkeä: Veikkaus tarjoaa luvattoman huonot peliehdot pelaajille. Otetaan esimerkin vuoksi käsittelyyn yksi Veikkauksen suosituimmista automaateista eli Kulta Jaska. Pelin palautusprosentti on kauppojen yhteydessä 90% ja netissä 92%. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kun pelaaja pyöräyttää automaattia 100€ edestä kauppareissun yhteydessä, niin oletuksena on, että hän häviää aina 10€. Peliin liittyy tietenkin olennaisesti varianssi, joka aiheuttaa sen, että joskus voi myös voittaa isostikin, mutta yleensä häviää. Tämä valtiollinen rahasampo kerää kolmanneksen kaikista Veikkauksen voittovaroista eli n. 400 milj. €. Viime vuosina suomalaiset ovat alkaneet entistä enemmän siirtämään automaattipelaamistaan nettiin parempia peliehtoja tarjoaville sivustoille. Suosituimmat automaattipelit löytyvät NetEnt- ketjulta. Esimerkiksi Mega Joker peliä pelatessa palautusprosentti on 99%. En halua edes tässä yhteydessä kertoa ulkomaisten yhtiöiden tarjoamista bonuksista, jotka nostavat palautusprosentin hetkellisesti  yli 100%. Veikkaus haluaa siis, että peliongelmiin vedoten pitäisi blokata nämä ulkomaiset toimijat. Ajatellaan, että peliongelmainen pyörittää kolikkoautomaattia 10 000€ edestä Veikkauksen Kultajaskaan. Odotusarvo on, että hän häviää 1000€. NetEntin Mega Jokeria pelatessa odotusarvo on 100€ häviö. Molemmat pelisivustot tarjoavat mahdollisuuden oman pelin rajoittamiseen. Kaikkein surkein tilanne on nimenomaan kauppojen automaateissa, joiden pelaamista ei pystytä rajoittamaan ongelmapelaajien osalta. Veikkauksen myyntijohtaja Pertti Koskenniemi sanookin suoraan: ” Rahapeliautomaattien kohdalla meillä ei ole tällä hetkellä kyvykkyyttä ongelmapelaamisen rajoittamiseen.”
Automaattipelaamisen rajoittamisen ulkomaille voisin vielä hyväksyäkin, jos Veikkaus nostaisi oman palautuksensa vähintään 95%. Miten valtionyhtiö voi vuodesta toiseen hyväntekeväisyyteen vedoten ”ryöstää” suomalaisia tällaisilla katteilla?

Kirjoitukseni toinen osuus käsittelee urheiluvedonlyöntiä, jossa pitäisi ehdottomasti säilyttää mahdollisuus kansainväliseen kilpailuun. Veikkauksen palautusprosentit ovat urheilutapahtumasta riippuen pitkävedossa n. 90-95%. Urheiluvedonlyöntiä harrastava henkilö siis häviää säännöllisesti Veikkaukselle pelaamalla ellei hänellä ole parempaa analyysiä itse ottelutapahtumasta. Mikäli pelaaja voi lyödä vetoa myös kansainvälisiin yhtiöihin, niin kerroinvertailun avulla pelaaja pystyy käytännössä pelaamaan 100% palautuksen kertoimia jatkuvasti. Suomalaiset eivät ole tyhmää kansaa. Tämän vuoksi suuri osa vähänkään vakavissaan urheiluvedonlyöntiä harrastavista pelaavat sinne mistä saavat parhaan tarjouksen. Tämäkin pitäisi Veikkauksen mielestä kieltää, jotta suomalaiset voisivat lahjoittaa rahansa ”kansanterveyden” tukemiseen. Urheiluvedonlyönnissä ongelmapelaaja voi siis pyörittää kerroinvertailun avulla 100% palautuksella peliään niin pitkään kuin tykkää. Tämä tarkoittaa, että hän ei häviä rahojaan. Toki, jos ongelmapelaaja pelaa myös ulkomaille huonoilla kertoimilla, niin pitkässä juoksussa hän häviää sinnekin. Tunnen henkilökohtaisesti useita vedonlyönnin puoliammattilaisia sekä puhtaasti ammattilaisia. He tekevät tinkimätöntä analyysiä eri urheilulajeista, jonka avulla hankkivat edun kansainväliseen pelimarkkinaan. Tämän edun avulla he pystyvät pelaamaan reilusti voitollista peliä. Osa elättää itsensä tällä analyysityöllä. Nyt tämä mahdollisuus ollaan kokonaan heittämässä romukoppaan sisäministeriön työn tuloksena täysin onnettomin perustein. Kilpailu- ja kuluttajavirastokin on vahvasti kyseenalaistanut koko Veikkauksen monopolin. 

Kolmantena osana käsittelen suomalaisille rakkaita pottipelejä. Esimerkiksi loton pelaaminen on todellista kansanterveyden tukemista. Loton palautusprosentti on 41%! Tämä peliehto on suorastaan käsittämättömän huono pelaajille. Toisaalta suuren voiton mahdollisuus ja lauantai-illan jännitys ovat asioita, jotka saavat pelaajat viikko toisensa jälkeen sijoittamaan rahaa tähän pottiin. Toisessa suosikkipelissä, eli vakioveikkauksessa, palautusprosentti on 65%. Se tarkoittaa sitä, että kun esimerkiksi työporukan kanssa pelaamme viikoittain 140€ kimppapelin, niin lahjoitamme Veikkaukselle joka kerta 49€. Vuodessa tämä tarkoittaa n. 2500€. Teemme tämän sen vuoksi, että saamme hieman jännitystä, ja toisaalta vaatimaton analyysimme tuottaa joskus pieniä voittojakin. Tämä on ihan mukava tapa tehdä hyväntekeväisyyttä. 

Johtopäätöksenä totean, että mikäli Veikkaus olisi todella kiinnostunut ongelmapelaajista, niin se parantaisia kaikkien tarjoamiensa pelien ehtoja, eli palautusprosentteja. Tämä on kuitenkin poliittisestikin arka aihe, koska Suomessa ollaan totuttu keräämään kansalaisilta yli 1mrd € rahaa tästä ”jännityksen ilosta”, joista osa käytetään järjestöille, joilla on suorat poliittisen kontaktit. Itse olen tutustunut matemaatikkona jonkun verran vedonlyönnin eri mahdollisuuksiin elämäni aikana. Minusta Suomessa pitäisi olla vapaus harrastaa näitä ”paheita” myös hyvillä peliehdoilla. Veikkaus on rahapelimaailmassa todellinen ”roisto” asiakkaitaan kohtaan ja tätä perustellaan hyväntekeväisyydellä. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *