Pidennetty oppivelvollisuus – rahat väärään paikkaan

Säätytalon hallitusneuvotteluissa on mitä ilmeisimmin päästy sopuun pidennetystä oppivelvollisuudesta. Käytännössä tämä tarkoittaisi maksutonta toista astetta, eli opiskelukulujen korvaamista. Koska kyseessä on velvollisuus, niin korvaako yhteiskunta myös koulumatkat? No uudistushan sinänsä on varsinaisen opiskelijan kannalta hyvä, mutta mikä tässä sitten mättää? 

Verrataanpa uudistuksen jälkeistä tilannetta nykyiseen. Tällä hetkellä kaikille peruskoulun päättäville löytyy toisen asteen opiskelupaikka. Keskeyttämisprosentit ovat varsinkin ammattikouluissa melko suuret, koska entistä enemmän tulee perusopetuksesta oppilaita, joilla ei ole riittäviä perustaitoja(lukeminen, laskeminen, kirjoittaminen). Yhä useammalla on myös motivaatio- tai jopa mielenterveysongelmia, jotka estävät etenemisen. Onko opiskelun hinta sitten ongelmana? No ei ole, koska toiselle asteelle on säädetty merkittävä oppimateriaalituki mikäli huoltajien yhteenlasketut tulot ovat korkeintaan 41 000€. Tämä tuki koskee n. 40 000 nuorta ja sen avulla pystyy esim. käytettyjä kirjoja hyödyntämällä maksamaan käytännössä kaikki kulut. 

Nyt ollaan siis sijoittamassa merkittävä summa(n. 200 m€) rahaa käytännössä kaikkien opiskelijoiden kuluihin ja lisäksi sanotaan oppilaalle, että sinulla on velvollisuus suorittaa toisen asteen tutkinto. Mitä ihmettä tämä pakko auttaa tilanteessa, kun opiskelijalla ei ole riittäviä taitoja tai hän kärsii vakavista mielenterveysongelmista? Tuntuisi maalaisjärjellä, että pakko vaan ahdistaa tilannetta enemmän. Tämä kulujen korvaaminen kohdistuisi siis nimenomaan ”hyväosaisten” (huoltajat-yli 41 000€) opiskelijoiden kulujen korvaamiseen. Mikä vaikuttavuus tällä sijoituksella on? Minulla ei olisi mitään tätä vastaan, jos perusta olisi kunnossa, mutta kun se ei ole!

Toisen asteen perusrahoitus kärsii isosta perusongelmasta. Valtio ei kykene varmistamaan riittäviä resursseja perustoimintaan. Esimerkiksi lukiokoulutuksessa valtio ei hoida edes lakiin kirjattua velvollisuuttaan perusrahoituksesta, vaan jättää kunnat maksumieheksi. Osa kunnista pystyykin kohtuulliseen palveluun tarvittavat eurot lisätä budjettiin, mutta osassa on suuria ongelmia. 

Tästä tilanteesta on seurannut se, että esimerkiksi useissa kaupungeissa, lukiossa opetusryhmien koko saattaa olla 50 opiskelijaa. Vaikka opettajat ovatkin melkoisia taikureita, niin tällaisessa luokassa on mahdotonta huomioida yksilöiden tarpeita. Ammatillisessa koulutuksessa rahoitusvaje näkyy lähiopetuksen merkittävänä vähentämisenä. En ole ollenkaan yllättynyt, että myöskään ammatilliset oppilaitokset eivät näe pidennetyssä oppivelvollisuudessa hyötyjä, mikäli perusongelmaan ei puututa. 

Oheisessa artikkelissa professori Pasi Sahlberg on arvioinut mielestäni erinomaisesti miksi pidennetty oppivelvollisuus ei vastaa oikeisiin ongelmiin. Yhteenvetona:’

”-Järkevämpää olisi korjata perusopetuksen puutteita, jotka ovat johtaneet oppimismotivaation rapistumiseen, turhautumiseen, eriarvoisuuden lisääntymiseen ja myös opettajien uupumiseen. Lapsia ja nuoria tulisi tukea nykyistä paljon enemmän yksilöllisesti jo varhaiskasvatuksessa ja peruskoulun alaluokilla.”

”− Varhaiskasvatukseen investoiminen on kenties järkevin keino ennaltaehkäistä nuoruusiän ongelmia, joiden seuraus varhainen koulutuksen keskeyttäminen usein on, Sahlberg sanoo.”

Loppuyhteenvetona on sanottava, että hienoa, että uusi hallitus tekee panostuksia koulutukseen. On varmasti poliittisesti viisaampaa tarjota ilmaisia lounaita opiskelijoille maksuttomuuden muodossa, mutta alan ammattilaisten näkökulmasta se on aika halpamaista toimintaa, kun koulutuksen perusrahoituksessa on isoja ongelmia. Toivottavasti säätytalolla on myös huomattu kuntien kriittinen taloustilanne, mikäli tarkoitus on tässäkin uudistuksessa maksattaa osa kunnillta. Kunnille on osoitettu aivan liikaa velvollisuuksia rahoitukseen nähden. 

Lähteitä: 

https://www.verkkouutiset.fi/professori-tyrmaa-vaalilupauksen-oikeat-ongelmat-unohtuneet/
https://minedu.fi/artikkeli/-/asset_publisher/pienituloisten-perheiden-opiskelijoille-oppimateriaalilisa-kulttuurirahoituksen-vos-uudistus-kaynnistetaan-saamelaismuseo-siidan-tiloja-laajennetaan
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kuntien-talous-heikkenemassa-vaarallisesti-miinukselle-jaaneiden-kriisikuntien-maara-yli-kymmenkertaistui-viime-vuonna/509a4e5a-3eaf-46ae-bbba-31e7caf39105
https://yle.fi/uutiset/3-10803533

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *