Sinun valinnallasi on suuri merkitys!

Tämä kirjoitus on omistettu kaikille niille salolaisille, jotka pohtivat voisivatko he hyödyntää paikallisliikennettä kulkiessaan töihin, harrastuksiin tai muuten vaan vapaa-ajalle. Salossa on tehty erittäin merkittävä paikallisliikenteen uudistus syksyn alusta alkaen. Joukkoliikenteen järjestäminen siirtyi kaupungille. Samassa yhteydessä perustettiin melkoinen määrä uusia vuoroja. Aikatauluihin kannattaa tutustua täällä. Lautakunnassa päätettiin myös uudistuksen jälkeisestä hinnoittelusta, joka on luvalla sanoen erittäin asiakasystävällinen. 

Uusi ”joukkoliikennebaletti” on melkoisen monimutkainen, etenkin kun siihen on otettu mukaan myös koulukuljetukset. Ajatuksena on, että työmatkalaiset voisivat käyttää samoja vuoroja koululaisten kanssa. Tämä on taloudellisesti äärimmäisen järkevä tavoite. On täysin selvää, että toiminnallisia puutteita on varsinkin alkuvaiheessa. Tämän vuoksi onkin tärkeää, että palautetta reittien toimivuudesta annetaan oikeaan osoitteeseen eli tänne. Kaupungin virkamiehet tekevät varmasti parhaansa, jotta reitit ja aikataulut ovat kaikille sidosryhmille mahdollisimman hyvät. 

Haluan pienen laskelman avulla osoittaa miksi jokaisen henkilökohtaisella valinnalla on suuri merkitys Paikun tulevaisuuden kannalta. Salolaiset eivät ole joukkoliikennekansaa johtuen pitkistä etäisyyksistä. Ilman omaa autoa on todella hankalaa tulla toimeen. Joukkoliikenteen käyttäminen voi olla kuitenkin muutakin kuin kokonaan omasta autosta luopumista. Tulee tilanteita, jolloin lähdetään ostoksille, iltatorille tai muuten vaan kaupungille. Ajatellaan, että kaupunkilaiset alkaisivat tekemään tällaisia pieniä arjen valintoja ihan vaan kannatus mielessä ja toisaalta usein varsinkin yksin matkustaessa matka tulisi halvemmaksikin. Mikäli jokainen kaupunkilainen tekisi viisi matkaa vuoden aikana Paikulla, niin kaupunki saisi lipputuloja joukkoliikenteen pyörittämiseen 780 000€(3€/matka laskettuna). 
Kuinka mukavaa olisi lisätä vuoroja myös vapaa- aika silmällä pitäen iltoihin ja viikonloppuihin. Vilppaan pelissä voisi käydä linja-autolla ihan vaan sen takia, että paluumatkalla voisi keskustella kiihkeät jälkipelit. Tähän ei ole kuitenkaan mahdollisuutta ennen kuin nähdään alkavatko salolaiset käyttää paikallisliikennettä. Erityisen tärkeää kannustuksen vuoksi paikallisliikenteen käyttäminen on syrjäkylillä. On itsestään selvää, että mikäli käyttäjiä ei löydy, niin ei tyhjiä vuoroja kauan katsella. 

Olen itse perinteinen maalla asuva autoilija. On sopiva hetki tukea paikallisliikennettä vähintään kerran kuukaudessa. Pystytkö sinä siihen?

 

6 vastausta artikkeliin “Sinun valinnallasi on suuri merkitys!

 1. Kimmo Vastaus

  Parahin Arttu,

  Tervetuloa joku iltapäivä kanssani pienelle bussimatkalle. Käydään yhdessä kiertämässä meidän kylälle määritetty reitti, keskustellaan bussin käytön järkevyydestä ja mahdollisuuksista. Minä lupaan maksaa matkat. Mikäs päivä sovitaan? Aikaa kannattaa varata parisen tuntia kun sen tuo 24km lenkki meiltä vie…

  • Arttu Karhulahti Artikkelin kirjoittajaVastaus

   Terve Kimmo!
   Uskon kyllä järjen ääntä ilman matkaakin. Aika on vähän kortilla.
   Otetaan skypepuhelu ja avataan ajoreitit esille. Näissä ajoreiteissä on varmasti viilattavaa
   ja muutoksia pystytään tekemään perustellusti.

 2. Jesse Vastaus

  Moi!!

  Valitettavasti on alettava uusia kuljetuksia suunnittelemaan auto/pyörä, kun kaupunki päätti lopettaa anjala/mahlakankare reitillä ajamisen, vedoten vaarallisuuteen pyörätiellä ajamisen takia. Olenkin odottanut koska pyöräteille saadaan ajonestopuomit, koska on niin tuhottoman vaarallista kun jokapvä siitä suhaa sakkia solkenaan mahlakankareen ja palometsän välisen pyörätien läpi 🙂 Sääliksi käy vanhempaa porukkaa, joille bussi ollut ainoa kulkutapa kaupungille.

 3. Kari Laasanen Vastaus

  Ennen uudistusta ”paikkurilla” oli pysäkki autotallini kulmalla, josta se palveli 9 vuotta. Uudistuksen jälkeen ilmeisesti nyt on lähin pysäkki Helsingintiellä. Joten omaan autotalliin on lyhempi matka.

 4. Silja Vastaus

  Hei Arttu,
  Hajalan kylään Paikku kulkee vain ja ainoastaan koulupäivinä ja kouluaikoina, joten valitettavasti työssäkäyvät ihmiset eivät Paikkua pysty käyttämään, edes kerran kuussa, joten haasteeseesi ei ole mahdollista vastata.
  Kun muutimme tänne, niin bussit kulkivat Salosta Hajalan kautta Turkuun. Nyt kaikki työ- ja vapaa-ajan matkat ovat mahdollisia vain ja ainoastaan omalla autolla tai taksilla, mikä on todella sääli. Olisipa edes bussipysäkki Hajalan moottoritieliittymässä! (Vaikka ei se tietysti paljoa Paikkua auta.)

 5. Anne Karttunen Vastaus

  Tytär käy Salossa koulua. Matka kulkee Salosta Perniöön ja siitä eteenpäin Förbyn tai Taalintehtaan autolla. Eräänä syyskuun päivänä hän ei päässytkään Perniöstä kotiin koska Förbyn linja-auto oli ehtinyt lähteä. Seuraava menisi tunnin kuluttua. Kuljettaja olisi tietty halutessaan voinut vaikka soittaa tälle lähteneelle autolle, että odottaa hetken, sillä tämä tiesi, että tytär jatkaa Särkisalon suuntaan. Jos tällä kelillä ei ehdi vaihtoon, niin miten käy talvella kun tulee huonompi keli ja talvirajoitukset? Näitä vuoroja jossa jatkoyhteys lähti samaan aikaan kun toinen tuli Salosta, oli useampi. Vainion Liikenteen vastaus oli, että he saa saman korvauksen vaikka autossa ei matkustaisi ainuttakaan ihmistä ja kuulema oli ihan sattumaa, että vuorot on laitettu niin että voisi jatkaa toisella autolla Perniöstä eteenpäin. Käskettiin ottamaan yhteyttä kaupungin julkisen liikenteen puolelle – he miettivät ja seuraavat tilannetta – kuinka kauan? Pitäisikö lapsen värjötellä talvipakkasella tunti ulkona odottamassa seuraavaa linja-autoa? Joissain vuoroissa on 10 min vaihtoaika, mutta useassa ei ole vaihtoaikaa lainkaan. En tiedä kenelle nuo vuorot on suunniteltu, mutta me olemme pulassa näiden kanssa. Ja olen laittanut sähköpostia myös kaupungin joukkoliikennepuolelle, mutta ei siellä ketään kiinnosta. Salolaisten on hyvä muistaa, että tuossa vieressä menee Turku – Helsinki moottoritie, eikä kenenkään tarvitse pysähtyä Salossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *