Johan nyt on markkinat!

Salon politiikassa on käynnissä melkoinen supersyksy. Valitettavasti syyt tähän löytyvät mollivoittoisista asioista. Tässä kirjoituksessa on tarkoitus ihan hitusen spekuloida tulevalla. Aivan ensiksi täytyy todeta, että käynnissä ovat paraikaa Salon syysmarkkinat. Markkinakelit suosivat ja tarjolla on vaikka ja mitä sekä paljon muutakin. Oma suosikkini on loimulohi. En voi ymmärtää tätä Viipurin rinkeli-vouhotusta. 

Valtuuston puheenjohtaja Juhani Nummentalo täyttää tänään 60 vuotta. Minulla oli ilo käydä onnittelemassa Numppaa valtuustoryhmien puolesta. Numpan syntymäpäivähaastattelu(SSS 25.9.) piti sisällään useita tärkeitä nostoja politiikan kentältä. Organisaatiouudistusta valmistellaan parhaillaan. Kannatan, valtuuston puheenjohtajan tavoin, palaamista toimialajohtajamalliin ja samalla apulaiskaupunginjohtajamallista luopumista. Kaupunki tulee painimaan lähivuosina kovien talouspaineiden alla. Pidän tärkeänä, että lautakunnan esittelijöinä toimivilla toimialajohtajilla on korkea substanssiosaaminen. Olen keskustellut tästä asiasta monien kuntalaisten kanssa. Kuntalaisten viesti on ollut käytännössä yksimielistä. 

Talousvaikeudet eivät ole mikään uutinen kuntakentässä. Arvioni mukaan meillä on Salossa tällä hetkellä n. 12-15 milj. euron rakenteellinen alijäämä myös tulevien vuosien talousarviot silmällä pitäen. Verotulojen ennustaminen on osoittautunut todella vaikeaksi, joten toivotaan positiivista yllätystä. Alijäämän suuruus on sellainen, että tarvitaan isoja leikkauksia kuluihin tai merkittävää verotulojen kasvua. Kaksi suurinta syytä talouden heikkenemiseen ovat olleet merkittävä verotulojen väheneminen sekä erikoissairaanhoidon kustannusten nousu. Kunta-alan palkkasopimukset ovat katkolla ja vaikuttaa todennäköiseltä, että ensi vuoden palkankorotukset vaikeuttavat tilannetta huomattavasti. Talouslääkkeitä on monenlaisia. Ne eivät maistu hyvälle ja niiden toimivuus on vielä vähän epävarmaa. Mitä pahemmalle ”lääke” maistuu, niin sitä tehokkaampi se on. Erityisen ongelmalliseksi tilanteen tekee miinukselle painuva kaupungin tase. Kuntalaki vaatii tällöin uskottavia tasapainotustoimenpiteitä. Velan määrä ei ole Salossa erityisen korkea. Tasetta pystyttäisiin korjaamaan toimintoja yhtiöttämällä. Tämä ”kortti” kannattaisi varmasti katsoa. 

Syksyn aikana valmistunee myös oppimisympäristötyöryhmän esitykset päätöksentekoa varten.  Kuntalaisille on muodostunut keskustelujen perusteella valtavan negatiivinen kuva tästä asiasta. Edelliset vastaavat ryhmät ovat käytännössä esittäneet lakkautuslistoja ilman merkittäviä tulevaisuuden linjauksia. Perusteet lakkautuksiin ovat olleet osittain jopa virheellisiä. Ei ole siis ihme, että esitykset eivät ole edenneet päätöksentekoon asti. Valmistelussa on tällä kertaa mukana konsultti tuottamassa taustamateriaalia työryhmälle. On välttämätöntä pohtia linjauksia vähenevien asiakasmäärien palveluverkossa. Työryhmä on luvannut esityksiä joulukuun alkuun. Näen itse tässä selvitystyössä positiivisia mahdollisuuksia. Ymmärrän silti hyvin pelot, joita asiaan liittyy. 

Ongelmia pohtiessa unohtuu usein kaikki ne asiat, jotka ovat jo hyvin. Salossa on monet asiat todella hyvin. Sitä ei ole syytä unohtaa, varsinkaan näin markkinaviikonloppuna!

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *