Salon ei pidä vaipua itsesääliin!

Tilastokeskuksen eilen julkaisemat ennusteet väestönkehityksestä ja syntyvyydestä olivat karua luettavaa salolaisesta näkökulmasta. Täytyy ottaa huomioon, että uusimmissa ennusteissa oltiin selvästi voimakkaammin otettu huomioon viime vuosien väestönkehitys. Salo on ollut muuttotappiokunta johtuen isosta rakennemuutoksesta Nokian raunioilla. Tilastokeskuksen ”laskutikut” eivät selvästi ole osanneet ottaa huomioon erityispiirteitä liittyen Salon tilanteeseen. 

Ennusteen mukaan Salossa asuisi vuonna 2040 alle 44000 asukasta nykyisen 52000 sijaan. Ennustaja on katsonut viime vuosien lukuja ja tehnyt merkittävän virheen. 

Salolla on kaikki edellytykset kääntää suunta kasvun tielle. Paras mahdollisuus löytää uusia muuttajia Saloon on työn perässä. Salossa on hyvä ”pöhinä” päällä yrityksissä ja tulevaisuuden menestyjät ymmärtävät Salon mahdollisuudet. Salon on pyrittävä olemaan Suomen yritysystävällisin kaupunki. Olemme aivan oikealla polulla tämän tavoitteen kanssa. Merkittäviä haasteita on kuitenkin edessäpäin. Puhutaan osaajapulasta, eikä maailmantalouden synkät näkymätkään ainakaan paranna lähivuosien tilannetta. Tutkitusti työpaikka on tärkein tekijä muuttajan listalla. Jatketaan siis aktiivista elinkeinopolitiikkaa myös kaupungin toimesta ja otetaan kaikki uudet yrittäjät sekä työpaikat ilolla vastaan. 

Salon sijainti on kerrassaan erinomainen. Luonto on lähellä ja Salossa voi asua monenlaisessa ympäristössä. Salo sijaitsee kiistattoman kasvukolmion kateetilla. Tästä kasvusta meidän täytyy ottaa osamme vaikka sitten vähän kyynärpäätaktiikkaa käyttäenkin. 

Salon täytyy pystyä markkinoimaan kaupunkia asuinpaikkana myös Turussa ja Helsingin seudulla työtä tekeville. Edulliset asunnot ja hyvät palvelut nopeiden ja luotettavien kulkuyhteyksien varrella ovat houkutteleva tarjous. Itsesäälissä rypevä, keskenään riitelevä ja epäilevästi tulevaisuuteen suhtautuva hiljenevä taajamarypäs puolestaan ei ole houkutteleva tarjous. Meidän on oltava aktiivisia ulospäin. Kaikkein tärkeimmät ja parhaimmat kaupungin elinkeinoasiamiehet ovat asukkaat itse. Salossa riittää positiivisia puolia ulkopuolisille kerrottavaksi. Elävä tori, kulttuuritarjonta, liikuntamahdollisuudet, luonto ja palvelut ovat melkoinen vetovoimatekijä. 

Käsissämme on valtava haaste kaupungin talouden suhteen. Talouden sopeuttaminen ei ole kenellekään helppo tehtävä. Vaikeiden ratkaisuiden keskellä on haasteellista pitää yllä positiivista kuvaa kaupungista, mutta meidän täytyy silti yrittää. Ikäpyramidi osoittaa, että kaupungin terveydenhoitokulut tulevat kohoamaan jatkossakin merkittävästi väestön vanhenemisen johdosta. Syntyvyys on romahtanut Salossa, mutta tulemme tietenkin jatkossakin tarjoamaan erinomaiset lasten ja nuorten palvelut. Palvelupisteiden määrää sen sijaan tulee mitoittaa uudelle käyttäjämäärälle. Muutos on merkittävästi sylissä viiden vuoden kuluttua. Perusopetuksen oppilasmäärät näyttävät seuraavalta: 

Tulevien vuosien muutos on väistämätön, mutta vuodesta 2026 eteenpäin olemme hyvin pitkälti ennusteiden varassa lapsien syntyvyyden osalta. Käytännössä oppilasmäärä tulee kymmenessä vuodessa puolittumaan. Salo on laajojen etäisyyksien kaupunki, joten järkevässä palvelupisteiden sijoittamisessa riittää haastetta. Eipä siis ihme, että työhön on otettu avuksi konsultti työryhmineen. Tämä työ on ensiarvoisen tärkeää tehdä, vaikka selkään taputtelijoita lienee turha odottaa. 

Salon täytyy olla kasvu-uralle päästäkseen terveen itsekäs. Mikäli saatavilla on esimerkiksi valtion tai EU:n rahoittamia hankkeita, niin meidän on ajettava salolaisten etuja valtakunnallisessa kilpailussa. Tilastokeskuksen ennusteessa paikkaansa pitää se, että seudut ja kunnat tulevat jakautumaan entistä enemmän voittajiin ja häviäjiin. Minun luonteeni ei ainakaan hyväksy julistautumista ”häviäjien joukkoon”, eikä vrsinkaan missään tapauksessa ilman reipasta ”taistelua ja kaatumista saappaat jalassa”! #salostrikesback

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *