Hallitut YT-neuvottelut tarvitaan Salossa

Salon kaupungin talous kyntää valitettavan syvällä. Tämän vuoden tilinpäätös tulee olemaan arvioiden mukaan n. 20 m€ alijäämäinen eli kaupungin tase painunee pakkaselle jo tämän vuoden aikana. Ensi vuoden talousarvioksi ollaan suunnittelemassa käsitykseni mukaan n. 14m€ alijäämäistä budjettia. Tarvitaan poikkeuksellisia toimenpiteitä, jotta kuntalain asettama velvoite talouden tasapainosta saadaan täytettyä. Yksi tällainen toimenpide olisi Salon veden yhtiöittäminen. Tällä ratkaisulla saataisiin aikaan vähän hengitystilaa muutamalle seuraavalle vuodelle. 

Salon toimintamenot ovat huomattavasti suuremmat kuin tulot. Asia on ikävä, mutta se ei odottelemalla muuksi muutu. Kaupunki elää joka päivä 55 000€ yli tulojen tällä hetkellä. Salon kaupungin henkilöstö on valtava voimavara. Salon palvelut ovat sama millä mittarilla vertailtuna erittäin hyvät. On kohtuutonta henkilöstöä kohtaan, että talouskeinoiksi ehdotetaan vuodesta toiseen lomautuksia tai säästövapaita kiireen keskellä painiville työntekijöille. Yksinkertainen asia on, että henkilöstön määrä on mitoitukseltaan liian suuri salolaisten veronmaksajien rahkeisiin verraten. 

Kaupungin henkilöstön määrä oli vuoden 2017 lopulla 3501 henkilöstöraportin mukaan. Elokuun henkilöstöraportti kertoo tällä hetkellä kaupungin työntekijöiden määräksi  3659. Samaan aikaan kaupungin väkiluku on laskenut jatkuvasti. Tässä asiassa on melkoinen ristiriita. Toki selityksiä tälle suuntaukselle on varmasti monenlaisia. Tosiasia on kuitenkin se, että tällä valtuustokaudella on lisätty merkittävästi virkoja organisaatioomme. Päättäjien puolustukseksi on sanottava, että talousennusteet ovat lievästi sanottuna eläneet kauden aikana. 

Viime kuukausina on kuultu useita ulostuloja siitä, että nyt tarvitaan rakenteellisia uudistuksia. Tämä on aivan totta. Kukaan ei ole kuitenkaan halunnut käydä keskustelua siitä, että mistä kohtaan rakenteita olisi tarkoituksenmukaista uudistaa. Kovin usein näissä keskusteluissa keskitytään pelkästään seiniin ja niiden olemassaoloon itse palveluiden sijaan. On aika konkreettiselle keskustelulle säästöistä, vaikka aihe onkin poliittisesti hyvin arka. Tällä hetkellä nopean aikavälin ratkaisuksi on tarjottu kaikkien mahdollisten taksojen nostamista ylöspäin kuntalaisille. Tämä on ollut varmasti välttämätöntä, mutta näillä pienillä puroilla ei isoa alijäämää kurota kokoon. Tällaisilla ”lillukanvarsisäästöillä” kaupunki menettää paljon vetovoimaansa pienen säästösumman vastineeksi. 

Esityksemme YT- neuvotteluiden aloittamisesta Salossa sai yllättävänkin paljon palstatilaa paikallislehdessä tänään(SSS 23.10.). Henkilöstön osalta katsomme säästötarpeeksi laskelmien perusteella n. 8-10m€. Siltikin alijäämää jää useita miljoonia kurottavaksi. Summa on niin merkittävä, että sitä ei ole mahdollista kuroa hetkessä kokoon. Arviomme mukaan sopeutus on mahdollista tehdä kolmessa vuodessa. Tavoite on kunnianhimoinen, mutta mahdollinen. Pelkästään talouden näkökulmasta katsottuna ei ole merkitystä millä tavoin säästö haetaan, mutta oikeudenmukaisuuden ja toimivan organisaation kannalta on oltava huolellinen. Säästösumma vastaan n. 200 henkilötyövuotta. Meillä työskentelee tällä hetkellä n. 2900 vakituista työntekijää ja n. 750 määräaikaista tai sijaista. Vuosittain eläköityy  n. 100 henkilöä. Näillä reunaehdoilla säästökeinot on löydettävissä ilman irtisanomisprosesseja. Olisi itsensä pettämistä kuvitella, että tuo määrä löytyy ilman palvelutasoihin kajoamista. Osa 200 htv määrästä löytyy luontaisesti lasten ja nuorten palveluverkosta. Oppilaiden määrä laskee sen verran jo kolmen vuoden kuluessa, että luokkia ja päiväkotiryhmiä ei synny nykyistä määrää. Palveluverkkomme on seinien osalta oppilaiden lukumäärään nähden todella sirpaleinen, joten oppilassijoittelusta vastaavalla riittää varmasti haastetta järkevien luokkaratkaisujen suhteen. Uskon, että saamme hyviä ehdotuksia pöydälle joulukuussa myös kaikille poliitikoille niin rakkaiden seinien suhteen, mutta mahdollista lakkautusten vaikuttavuutta ei pidä yliarvioida. Vaikka sulkisimme neljä pienintä kouluamme ja lähettäisimme oppilaat ilman kuluja vaihto-oppilaaksi Inariin, niin sillä ei kaupungin taloutta pelastettaisi. Säästöä tulisi n. miljoona euroa ja kaupungin talous on pakkasella 20 miljoonaa euroa. 

Palvelutasojen läpikäymisellä tarkoitan esimerkiksi puhtaanapitopalveluiden tasoa. Mikäli on hyväksyttävissä, ettei tiloja siivota niin usein, niin seurauksena olisi suoria säästöjä henkilöstökuluissa. Puhtaanapidossa on käytössä mielenkiintoisia innovaatioita esimerkiksi IOT- Campuksella, jossa sensorit mittaavat käyttäjämääriä ja siivouspalvelu tarkentuu sen perusteella oikeaan ”osoitteeseen” riittävän usein. Parhaassa tapauksessa siisteyden taso näyttäytyy käyttäjälle yhtä hyvänä kuin ennenkin, mutta hintalappu on alhaisempi. Tässä kohtaa olisi perusteltua myös selvittää yksityisten palveluntuottajien mahdollisuudet esimerkiksi osana puhtaanapitopalveluja. 

Esitysten tuominen päättäjien pöytään on virkamiesten tehtävä. He tietävät parhaiten mikä on yleensäkin mahdollista ja mikä mahdollinen säästö olisi. Ainakin itse suhtaudun hyvin avoimesti kaikkiin ehdotuksiin, joita esimerkiksi puolueet tuovat. Mitä enemmän pöydällä on vaihtoehtoja, niin sitä helpompi on käydä arvokeskustelua itse ratkaisuista. Säästöehdotusten osalta on ollut valitettavan hiljaista. Toivottavasti keskustelu tiivistyy hyvissä ajoin ennen talousarviokokousta. 

Ainoana julkisuudessa esitettynä säästökeinona on ollut veroprosentin nosto Vasemmistoliiton osalta. Arvostan keskustelun avausta heidän osaltaan.  

Yo. tilastoon peilaten Salo on mielestäni kuitenkin jo käyttänyt veroprosenttikortin maakunnallisessa kilpailussa asukkaista. Maltillisella korotuksella saataisiin kyllä muutaman miljoonan pikasäästö aikaan, mutta se ei kauaa lämmitä, kun Salon kohtalonkysymys on nimenomaan saadaanko asukasluvun lasku kääntymään. Salolaisilla päättäjillä ja virkamiehillä on edessään näytön paikka. Sopeuttaminen täytyy hoitaa hallitusti, jottei jatkuviin ”hätäsäästöihin” jouduta turvautumaan. Sattuneista syistä aika moni vastaantullut henkilöstön jäsen on tänään keskustellut YT-neuvotteluista. Minulle on muodostunut kuva, että myös henkilöstö haluaa oikein mitoitetun organisaation, jottei jatkuvasti tarvitse ”juustohöyläillä” epäoikeudenmukaisten pikasäästöjen parissa. Kuuntelen erittäin mielelläni ajatuksia säästöasioista myös jatkossa. 

1 vastaus artikkeliin “Hallitut YT-neuvottelut tarvitaan Salossa

  1. Tiina salminen Vastaus

    Hei Arttu!
    Kovimmat säästöt tulee ennaltaehkäisevästa työstä. Salossa on henkilöstöllä paljon sairausloma, tehokas puuttuminen säästää miljoonia. Lastensuojelu on seuraava kipupiste, aivan järjetön rahasumma uppoaa sinnekkin. Koulutettua henkilökuntaa oikeisiin paikkoihin! Henkilöstön oikea mitoitus on oleellista, samoin se että henkilöstö saadaan sitoutettua työhön ja paikkakuntaa —) verokertymä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *