Turnausväsymystä ilmassa

Koronapandemian aiheuttama poikkeuksellinen arki on kestänyt jo kohta 15 kuukautta. Ihmiset alkavat olla äärimmäisen tympääntyneitä ja kyllästyneitä tilanteeseen. Osalle isku on ollut suurempi kuin toisille. Jotkut eivät ole huomanneet elämänmenossaan suurtakaan muutosta. Toisille tilanne on saattanut olla katastrofi. Pandemian nujertaminen on ollut hyvin haastava tehtävä. Yhteiskunnan toimesta on jouduttu rajoittamaan ihmisten tekemisiä välillä voimakkaammin ja välillä vähemmän voimakkaammin. Jopa elinkeinonvapauteen on tehty rajoituksia.

Salossa ollaan nojauduttu Koronan hoidossa pitkälti sairaanhoitopiirin suosituksiin. Aivan viime viikkoina on kuitenkin ajauduttu tilanteeseen, jossa Salon tilanne on ollut huonompi kuin maakunnassa keskimäärin. Näin ollen kaupungin koronajohtoryhmä on joutunut ”myrskyn silmään”. Minun tulkintani mukaan Salossa on tehty koko pandemian ajan päätöksiä ennakoiden ”varmuuden varalle”-periaatteella. Strategia on vaikuttanut toimivalta sen tärkeimmän, eli terveystilanteen, näkökulmasta. Salolaiset ovat koko pandemian ajan noudattaneet kokonaisuudessa erinomaisesti suosituksia.

Viime aikoina on alkanut olla selvää turnausväsymystä ilmassa. Muutama laaja tartuntaketju on saanut koko kaupungin epäilemään itseään. On totta, että osalla nuorisosta on alkanut lipsumaan vapaa-ajalla enemmän tai vähemmän. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö valtaosa edelleen pyrkisi rajoittamaan toimiaan.

Koulujen etäopetus ja lähiopetus on ollut äärimmäisen vaikea päätöksenteonaihe virkamiehille. Näen sen omassa työssäni, että teki kaupunki sitten niin tai näin, niin ihmisten mielipiteet jakautuvat ratkaisun järkevyydestä ja näkemykset ovat ääripäissään. Ihmiset ovat sitä mieltä, että kovat rajoitukset ovat oikea ratkaisu, kunhan ne eivät kohdistu itseen millään tavoin. Kaupungin edellytykset rajoittaa kontakteja eivät ole järin suuret. Käytännössä koulut ja vapaa-ajan toiminnot ovat näitä. Rajoitusten tarkoitus on vähentää ihmisten välisiä kontakteja, jotta pandemia pysyisi hallinnassa. Olennaisina spekseinä ovat tehohoitopaikkojen riittävyys tartuntaketjujen hallittavuus.

Koulujen lähiopetuksen tai etäopetuksen suhteen molemmat ratkaisut olisivat täysin ymmärrettäviä Salossa. Tämän vuoksi voimassa on ollut hybridimalli, jolloin tartuntatilanteisiin ollaan reagoitu nopeasti. Kouluja on siirretty ”etäopetukseen” muutaman tartunnan vuoksi tilanteen rauhoittamiseksi. Samalla on pyritty aina varmistamaan kaikkein haavoittuneimmassa asemassa olevien oppiminen ja koulunkäynti. Nuorten mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet merkittävästi korona-aikana. Olisi naiivia ajatella, että syynä olisi vain etäopetus. Itse asiassa joillekin lähikoulussa ahdistusta kokeville etäopetus on tuntunut henkisesti helpommalta. Oppimistulokset ovat heikentyneet valtaosalla. Tämä saattaa ahdistaa varsinkin päättövaiheessa olevia opiskelijoita. Olen tulkinnut tehtyjen tutkimusten perusteella, että suurin ahdistusta aiheuttava asia on ollut jatkuva suurennuslasin alla oleminen. Nuoret eivät voi elää nuoruuttaan tällä hetkellä lähellekään normaalisti. Koko porukan syyllistäminen on yleistä, vaikka suurin osa yrittää parhaansa. Kavereiden kanssa touhuilu on nuorten tärkein harrastus.

Vaikka edellä käytinkin esimerkkinä nimenomaan nuoria, niin saman teeman voisi ihan suoraan liittää myös aikuisiin. Osalla harrastukset ovat olleet katkolla ja arki on muuttunut hyvin suoraviivaiseksi. On helppo ymmärtää, että pinna kiristyy itse kullakin tässä tilanteessa. Sitä on vaikeampi ymmärtää, että ihmisiltä alkaa loppumaan ymmärrys toisiaan kohtaan näinä aikoina. Ihmisiltä alkaa loppumaan ymmärrys myös virkamiesjohdon rajoituspäätöksiä kohtaan tai rajoittamatta jättämispäätöksiä kohtaan.

Tavoite on kuitenkin kaikilla yhteinen: Tämä pandemia nujerretaan mahdollisimman vähillä vaurioilla. Miten se sitten tehdään? Pyritään siihen, että mahdollisimman vähän ihmisiä sairastuisi ja samaa aikaan rokotetaan porukka mahdollisimman nopeasti ja laajasti. Rokotetahti onkin ollut Salossa erittäin hyvällä tasolla ja siitä iso kiitos virkamiesjohdolle. Kaiken tämän keskellä pyritään siihen, että ihmisten elämää tarvitsisi rajoittaa mahdollisimman vähän.

Toimittaja kyseli allekirjoittaneelta muutama päivä sitten suhtautumista yläkoulun uuteen etäopetuspäätökseen. Kaupungissa on asiantuntijaryhmä, jolla on paras tieto käytettävissään ratkaisuiden tueksi. Kun ihmistä rajoitetaan, niin eihän siitä kukaan yleensä onnelliseksi tule. Näkisin niin, että kun tästä joskus päästään normaaliarkeen, niin vasta sitten on oikea hetki tehdä johtopäätöksiä eri toimenpiteiden järkevyydestä. Päättäjät ovat valtaosin antaneet operatiiviselle johdolle työrauhan paineen keskellä. Näin kuuluukin olla.

Toivotan itse kullekin jaksamista omassa korona-arjessa. Lämmin auringonpaiste saapuu tällä viikolla todella sopivaan aikaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *