Valtuustokauden päätössanat

Kuluva valtuustokausi alkaa olla päätöksessään. Eilen käsiteltiin viime vuoden tilinpäätös, jonka jälkeen uusi valtuusto saa viestikapulan käteensä Salon asioiden hoitamisessa. Sain itsekin mandaatin jatkaa kaupunginvaltuustossa, joten suuri kiitos siitä äänestäjille ja tukijoukoille! On aika arvioida kuluneen kauden isoa kuvaa.

Kuluva valtuustokausi lähti liikkeelle hyvin toiverikkain tunnelmin. Uusi kaupunginjohtaja Lauri Inna toi kaupungin kehittämiseen positiivisen vireen. Taloudellisesti liikkumavaraa oli jonkin verran edellisten vuosien verotasausten jäljiltä, joten valtuusto päätyi hyväksymään ”kasvuun” tähtääviä talousarvioita. Samaan aikaan käynnistettiin oppimisympäristöselvitys, jonka tarkoituksena oli vastata tulevien vuosien rakenteellisiin ja laadullisiin haasteisiin. Sisäilmaongelmat olivat voimakkaasti pinnalla alkukaudesta ja kaupunkiin olikin hyväksytty hyvin tarkka sisäilmaprosessi tukemaan yksiköiden työtä hyvien työskentelyolosuhteiden takaamisessa. Olen itse vaikuttanut kaupungin sisäilmatyöryhmässä kuluvan kauden ja nähdäkseni aikaan on saatu merkittäviä edistysaskelia. Korjauksia on tehty todella suuri määrä ja seurantaprosessit ovat olleet kunnossa. Sisäilmaongelmien osalta ehkä merkittävin asia oli Hermannin koulun muutto väistöön AMK:lta vapautuneeseen Ylhäistentien kiinteistöön. Sisäilma-asiantuntijan työ on ollut tärkeä muutos ongelmien tutkimisessa ja seuraamisessa.

Joukkoliikenneuudistus on ollut yksi merkittävimmistä kaupungin palveluihin liittyvistä parannuksista. Markkinaehtoinen liikenne tuli tiensä päähän, kun Salon alueella kannattavat markkinaehtoiset linjat vähenivät. Liikenteen järjestäminen siirtyi kaupungin käsiin. Uudistuksessa on pyritty mahdollisimman hyvin optimoimaan koulumatkat, työmatkat ja muu joukkoliikenne. Paikun käyttöön kannustamisessa luotiin edullinen tasataksa koko kaupungin linjoille. Korona sotki monta suunnitelmaa. Yksi niistä on ollut merkittävä joukkoliikenteen lisääminen. Osalla linjoista käyttö on jäänyt hyvin vähäiseksi. Ilta- ja viikonloppuliikenne on olennainen osa toimivaa joukkoliikennettä. Seuraavalla kaudella tullee ihan ensimmäisiksi asioiksi, että onko kaupungilla varaa lisätä linjoja suunnitellusti vai priorisoidaanko lisäyksiä vähäkäyttöisiä linjoja lakkauttamalla.

Yksi tärkeimmistä asioista Salon kannalta on ollut Valmet Automotiven sijoittuminen IOT-Campuksen yhteyteen. Olemme saaneet kuulla jälkikäteen kuinka pienestä sijoittuminen oli kiinni. Yksi ratkaiseva asia oli Lauri Innan ja valtiovarainministeri Petteri Orpon tiivis yhteistyö lobbaamisessa. Akkuklusteri on valtava mahdollisuus Salolle. Kasvun näkymät ovat hyvät ja työpaikkoja on jo nyt syntynyt merkittävä määrä. Kaupunginvaltuusto on ollut lähes yksimielinen mahdollistaessaan muutostöitä IoT-Campukseen erilaisin rahoitusjärjestelyineen.

Valtuuston puheenjohtaja Juhani Nummentalo on luotsannut valtuustoa kokemuksella

Kaupungin talous heikkeni äkillisesti valtuustokauden aikana. Verotulokertymä romahti monestakin syystä. Verokortti- ja tulorekisteriuudistukset yllättivät verokarhun pahemman kerran. Yhtäkkiä oltiin tilanteessa, jossa tase oli ns. syöty. Edessä oli ja on kuntalain mukainen talouden tasapainon etsiminen.

Kaupungin viranhaltijajohdossa on tapahtunut kauden aikana jatkuvia muutoksia. Kaupunginjohtajan siirtyminen yksityiselle sektorille oli ikävä yllätys. Kaupungin hallinnossa on ollut koko kauden ajan jonkinasteisia murheita. Itse olen tulkinnut, että organisaatiouudistuksen yhteydessä hallinto on jäänyt joissakin kohden liian ohueksi. Tästä on seurannut kiire ja jopa eräänlainen mahdottomuus tehtävien asiallisen hoitamisen suhteen. Kauden aikana tehtiinkin uusi organisaatiouudistus, jossa rakenteita muutettiin. Hallinnon läpinäkyvyyteen on pyritty tuomaan useita parannuksia kauden aikana. Työtä riittää edelleen. Kaupungin työnantajamaine on kokenut kolahduksia erilaisista syistä. Ongelmia on pyritty ratkaisemaan rahan avulla, mutta enää sekään ei meinaa auttaa. Osaavan henkilöstön rekrytointi on meille todella iso haaste ja uuden valtuuston tulee ehdottomasti ottaa strategiaansa rekrytointiongelmien ratkaiseminen.

Oppimisympäristöjen uudistaminen muuttui odotetusti keskusteluksi koulukiinteistöjen olemassaolosta. Aihe on äärimmäisen herkkä ja herättää suuria tunteita. Selvitykseen vaadittiin vertailuksi myös lukuja eri esitysten vaikutuksesta elinvoimaan. Tässä kohtaa ollaan kuitenkin nähdäkseni nimenomaan päättäjien työn ytimessä. Päättäjät vastaavat kokonaisuudesta, rahojen riittävyydestä ja alueellisesta kehityksestä. Valtuusto päätyi lakkauttamaan kaksi koulua varsin selkein lukemin. Pohjaesityksenä oli huomattavasti voimakkaampi kouluverkon karsiminen. Viimeisen 50 vuoden aikana Salon alueella on lakkautettu niin paljon kouluja, että mikäli samaa tahtia jatketaan, niin 50 vuoden päästä ei ole enää yhtään koulua jäljellä.

Lasten ja nuorten asioissa laadulliset keskustelut ovat jääneet sivurooliin, kun ollaan puhuttu enimmäkseen vain seinistä. Toivon, että uusi valtuusto antaa huomattavasti enemmän huomiota laadukkuuteen oli sitten kyseessä oppimisen tuki tai tuntijako. Oppiva Salo ohjelma on hyvä aihio, joka on saanut ikävän kaiun seinäselvittelyiden myötä. Lasten ja nuorten pahoinvointi, tunne- ja vuorovaikutustaidot ja koulukiusaaminen ovat asioita, joiden ratkaisussa ennalta ehkäisevällä työllä on valtava merkitys.

Soteasiat ovat olleen melkoisessa murroksessa koko kauden ajan. Ensin valmisteltiin soteuudistusta, joka kaatui. Salon sairaalahanke on muuttunut matkan varrella, mutta näyttää siltä, että saadaan hanke eteenpäin oikeassa asennossa. Vanhuspalveluiden asioita on vatvottu suuntaan jos toiseen, mutta eilen hyväksyttiin selkeät askelmerkit tuleville vuosille. Soteasioiden päätösvallan siirtäminen maakunnalle ei ole nähdäkseni järkevää salolaisten edunvalvonnan näkökulmasta, mutta toivotaan parasta. Osaavan henkilöstön rekrytointi sotetehtäviin on todella haastavaa.

Poliittisesta yhteistyöstä on keskusteltu paljon kauden aikana. Yhteistyö valtuutettujen kanssa on ollut ainakin omalta osaltani hyvin mutkatonta. On ollut hyvin antoisaa käydä todella monen valtuutetun kanssa erittäin hyviä keskusteluita kaupungin kehittämisestä. Erään valtuutetun toiminta ei ole ollut kuntalain mukaista arvokasta käytöstä. Salo onkin päässyt jopa valtakunnan uutisiin eri yksityiskohtien kanssa. On selvää, että tällainen toiminta luo varjoa myös kanssavaltuutettujen päälle. Kaikista poliittisista ryhmistä on löytynyt helposti hyviä yhteistyötahoja eri asioiden yhteydessä. Tämä osoittaa minulle sen, jonka kyllä tiesin jo etukäteenkin, että kuntapolitiikassa poliittisen värin merkitys ei ole järjen suuri. Eri asiat ovat yhdistäneet päättäjiä yli puoluerajojen, milloin milläkin kokoonpanolla. Tätä mielellään kauhistellaan poliittisen sopusoinnun puutteena, mutta itse näkisin kyllä enemmän terveenä kuntademokratiana. Välillä tosin mietityttää, että miten tällä systeemillä saadaan tarvittavat ikävät päätökset koskaan aikaiseksi.

Sosiaalinen media hämärtää poliittista keskustelukulttuuria todella paljon. Keskustelut päättäjien kanssa käydään yleensä livenä/puhelimitse ja sävy on lähes poikkeuksetta arvostava, kunnioittava ja kehittävä. Sosiaalisessa mediassa on toimijoita, jotka hämmentävät tieten tahtoen asioita, ”henkilöiden” niitä tilanteen mukaan. Asioista pitäisi keskustella asioina ja perustellen niitä asiaan eikä henkilöihin liittyvin argumentein. Ihmettelin vähän alkukaudesta, että miksi kokeneet vaikutusvaltaiset paikallispoliitikot loistavat poissaolollaan sosiaalisen median tantereelta. En ihmettele enää! Tämä on tavallaan sääli, koska avoin kansalaiskeskustelu, jossa tuodaan esille asioiden eri puolet, lisäisi taatusti luottamusta demokratiaan. Tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, jos hyökkäykset päättäjiä kohtaan ovat nähdyn kaltaisia.

Kuluvan neljän vuoden aikana on tapahtunut kokonaisuudessaan huomattavaa edistystä Salon kaupungissa. Uusia kouluja ja päiväkoteja rakennetaan, joukkoliikenne, työllisyyden kehitys, IoT, Mathildedal jne. Iso kiitos asiasta kuuluu kaupungin virkamiesjohdolle, joka on parhaansa mukaan luovinut päättäjien ”ristivedon” keskellä. Sitähän politiikka on! Viimeisin hyvinvointikertomus osoittaa, että salolaiset ovat tyytyväisempiä omaan elämäntilanteeseensa kuin koskaan uuden Salon aikana. Tämä osoittaa mielestäni selkeästi sen, että kaupunki on menossa oikeaan suuntaan. Muuttotappiot ovat kääntyneet viime aikoina muuttovoitoksi. Salossa on tarjolla todella paljon uusia työpaikkoja ja edullista asumista.
Uuteen valtuustoon valittiin perustaksi iso joukko kokeneita valtuutettuja, joten eiköhän suunta saada pidettyä edelleen hyvänä. Suurin haaste on taloudellisen kestävyyden löytäminen, varsinkin jos soteuudistus toteutuu ennakkolaskelmien kaltaisena.

Kiitos sekä kanssapäättäjille yli puoluerajojen että virkamiehille antoisasta yhteistyöstä.

2 vastausta artikkeliin “Valtuustokauden päätössanat

  1. Terttu Mielikäinen Vastaus

    Erittäin hyvä kooste kuluneesta valtuustokaudesta. Kiitos Arttu kun analysoit ja käyt läpi kaiken tapahtuneen ilman häivähdystäkään ns. Jälkiarvostelusta , arviointia fiksusti tehden.
    Hyvää ansaittua kesää kohti uusia haasteita syksyyn .

    • Arttu Karhulahti Artikkelin kirjoittajaVastaus

      Kiitos kommentista. Kun päätökset on hyväksytty, niin pulinat pois ja toivotaan parasta. Samoin hyvää kesää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *