Suunnitelmallisesti parempaan sisäilmaan!

Pyydän jo etukäteen anteeksi, mutta minun on pakko jatkaa sisäilmakeskustelua vielä blogikirjoituksen muodossa. Elina Seitz kyseli kuntalaisfoorumilla miksei valtuustoaloite edennyt mihinkään joulukuussa. Minua asia ei yllätä ollenkaan. Ongelmaa ei oteta vakavasti. Tilapalveluiden vastine lähtee liikkeelle energiatehokkuussopimuksesta. Mahdollisia käyttäjien oireiluita ei ole selvitetty ollenkaan. Jotain tämän asian vaikeudesta kertoo myös se, että valmistelija kertoo jopa sisäilma- asiantuntijoiden olevan eri mieltä tiettyihin koneellisen ilmanvaihdon kysymyksiin liittyen. Miten valtuutetulla olisi mitenkään mahdollisuutta arvioida toimien riittävyyttä tämän valmistelun pohjalta? Unohdetaan menneet tässä vaiheessa ja katsotaan tulevaisuuteen.

Tämän hetkiset ”maallikon” faktat sisäilmaongelmiin liittyen ovat seuraavat. Salon kaupungin useassa kiinteistöissä on laajamittaisia sisäilmaan liittyviä ongelmia. Useissa kiinteistössä säästetään energiatehokkuussopimukseen liittyen koneellisesta ilmanvaihdosta. Minulle sisäilmaongelma tarkoittaa sitä, että kiinteistön käyttäjät saavat oireita. Syitä sisäilmaongelmiin on varmasti monia. Kun sisäilmasta johtuvia oireita tunnistetaan, niin koneellinen ilmanvaihto laitetaan 24/7 käyttöön ongelman korjauksen ajaksi. Monissa yksiköissä on havaittu, että käyttäjien oireet ovat loppuneet tai ainakin huomattavasti vähentyneet pelkästään säätämällä koneellinen ilmanvaihto päälle. Itse en osaa arvioida, mitä tämä kertoo ongelman laadusta.

Minun ehdotukseni on, että jeesataan teknistä puolta tässä asiassa käyttäjäkyselyjen avulla. Tässä yksi esimerkki siitä, millainen se voisi olla. Kyselyn teettämisessä kestäisi 5 min. Olennaista on, että yksiköt tekisivät kyselyn säännöllisesti, jolloin päästäisiin nopeasti puuttumaan tilanteeseen oireilun lisääntyessä. Ongelmaksi jäisi kyselytuloksen analysointi. Minusta kysely kannattaisi tehdä vain kaupungin henkilöstölle. Esimerkin kyselytulos on aito. Minä en ainakaan osaa sanoa, että ylittääkö kyselytulos sisäilmahaittailmoituksen rajat. Pitäisi olla joku asiantuntija, ehkä työterveyshuollosta, joka linjaisi, että tähän täytyy puuttua. Ensimmäinen steppi olisi varmasti omatarkastuslista, joka nykyisestä ohjeistuksesta löytyy, mutta hyvin nopeasti koneellinen ilmastointi tulisi laittaa päälle ja selvittää ongelmien lähde.

Vastuun käyttäjäkyselyjen tekemisestä ja niiden raportoinneista jättäisin palvelualueille itselleen. Koulupuolella opetushallituskin on herännyt tähän ongelmaan ja lisännyt koulujen hyvinvointiprofiileihin terveysosion, joiden avulla selvitetään myös koulujen terveydellisiä olosuhteita oppilaiden näkökulmasta.

Jarmo Vianderin teknisessä lautakunnassa esittämä mittausstrategia  olisi varmasti tehokas keino puuttua ongelmiin, mutta todella raskas niukoilla resursseilla operoivalle tekniselle toimelle. Voisiko olla niin, että mikäli käyttäjäkyselyn tulokset ylittävät hälytysrajat, niin tekninen toimi tulisi paikalle ”peleineen ja pensseleineen”?

Salon kaupunki ei toden totta ole yksin näiden ongelmien kanssa. Se ei kuitenkaan yhtään lohduta oireilevaa kaupunkilaista tai työntekijää käyttäessään palvelujamme.

 

 

 

1 vastaus artikkeliin “Suunnitelmallisesti parempaan sisäilmaan!

  1. Irmeli Suuripää Vastaus

    Hei, kyselet tietotaidonkin perään tuosta ilmastointi-asiassa. Siinä Sinua / Saloa voisi auttaa Hengitysliiton korjausneuvonnan ammattilaiset, jotka tulevat mielellään pitämään neuvontta myös teidän mahdollisesti järjestämään tilaisuuteenne, vaikka vain niille kiinteistöpuolen ihmisille: Sisäilma- ja korjausneuvontapuhelin
    Korjausneuvojat neuvovat homevaurioihin, ilmanvaihto-ongelmiin, rakentamiseen ja muihin sisäilma-asioihin liittyvissä kysymyksissä. ma–to klo 9–15 numerossa 020 757 5181

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *