Vain yhden numeron tähden

Puhelin soi tänään rehtorin toimistolla yllättävän tiheään tahtiin. Yhteishaun tulokset olivat saapuneet opintopolkujärjestelmään ja huolestuneet opiskelijat sekä huoltajat kyselivät asian perään. Muutamilla salolaisilla opiskelijoilla oli käynyt erittäin ikävä tilanne. He olivat laskeneet keskiarvon väärin ja kuvitelleet sen ylittävän lukioiden keskiarvorajan(7,0). Tänä keväänä Salon lukioihin oli paljon hakijoita, joten kaikille lukioon haluaville ei riitä opiskelupaikkaa.

Koulun kannalta, mikäli aloituspaikkoja on jäljellä, voitaisiin hyvin ottaa sisään opiskelija myös esim. keskiarvolla 6,92. Lukiossa opiskelumotivaatio korostuu entisestään eikä opiskejoilla joiden keskiarvot ovat 6,92 ja 7,0 ole käytännön eroa akateemisissa taidoissa. Salossa nuorisotakuu toimii erinomaisesti. Mahdollisuuksia lisää vielä perustettu kymppiluokka. Lähes jokaiselle nuorelle löytyy toisen asteen koulutuspaikka. Perniön yhteiskoulusta yksi oppilas ei saanut vielä yhteishaussa opiskelupaikkaa, mutta täydennyshaussa sellainen kyllä löytyy, muttei välttämättä toivomalleen alalle.

Meillä Perniön yhteiskoulussa muutama opiskelija huomasi keväällä saman tilanteen numeroiden kanssa, että keskiarvo ei aivan riittäisi lukioiden rajaan. Heidän kohdallaan tehtiin opinto- ohjaajan johdolla ja aineenopettajien tuella opiskelusuunnitelmat numeroiden korottamiseen. Korotukset onnistuivat.

Opetuslautakunnan määrittämä keskiarvoraja on hyvä, mutta näkisin siinä mielelläni pienen lisäpykälän. Mikäli lukiolla on aloituspaikkoja jäljellä, niin lukion rehtori voisi harkintaa käyttäen ottaa opiskelijan kouluun alemmallakin keskiarvolla täydennyshaun yhteydessä. Tämä olisi taloudellisesti ja erityisesti inhimillisesti kannatettavaa. Lukio on monelle opiskelijalle valtavan kasvun paikka. Kun motivaatio on kunnossa, niin siihen kasvuun kykenevät lähes kaikki!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *