Joukkoliikennekatastrofi

Kaupunkikehityslautakunnan kokous käytiin erittäin hyvässä hengessä Villa Merissä eilen. Listalla oli todella haastavia asioita, joihin virkamiehet hakivat evästystä meiltä luottamusmiehiltä. Käsiteltävinä asioina oli mm. talousarvio vuodelle 2018 sekä joukkoliikenteen järjestämismalli.

Talousarvion puolella oli tärkeää kuulla, että tilahallinto esittää lisärahaa rakennusten lämmityskuluihin yms., jotka lisääntyvät koneellisen ilmanvaihdon pyöriessä säännöllisesti. Tällä säästötoimenpiteellä on säästetty suuri summa rahaa vuoden 2010 jälkeen, kun tähän keinoon turvauduttiin. Jonkinlaisen arvion mukaan tuo summa voi olla jopa 2 miljoonaa euroa vuodessa. Tarkkaa arviota asiasta ei kuitenkaan kyetty antamaan. Kohteet ja kiinteistökanta on muuttunut vuosien kuluessa. Tämän säästötoimen vaikutuksia ihmisten terveyteen ja rakennusten kuntoon tuskin kukaan osaa määrittää. Nähdäkseni kaupungissa vallitsee tällä hetkellä yksimielinen näkemys siitä, että mikäli kiinteistössä on käyttöön tarkoitettu jatkuva koneellinen ilmanvaihto, niin se pidetään päällä myös ohjeiden  mukaan.

Toinen suuri budjetissa näkyvä asia on joukkoliikennekatastrofimme. Tässä vielä pieni kertaus mistä asiassa on kyse. Kaupungilla on käytössä joukkoliikennenjärjestämistapana markkinaehtoinen liikenne. Paikalliset yrittäjät ovat irtisanoneet suuren määrän kannattamattomia vuoroja, mikä on aivan ymmärrettävää, koska yritys ei voi olla hyväntekeväisyysjärjestö. Kaupungin on kuitenkin pakko järjestää iso osa kyseisistä vuoroista, koska koululaiset tarvitsevat koulukuljetukset yms.
Kaupungin oman ostoliikenteen lisäys on ollut aivan hurja jo tämän vuoden aikana ja kokonaiskustannusten nousu lienee yli miljoona euroa ensi vuoteen mentäessä jo nykyisellä palvelutasolla. Kun kerran vuoro on sitten pakko järjestää, niin järjestetään kilpailutus, jonka voittaa jokin paikallinen toimija, ehkä sama joka on lopettanut juuri kyseisen kannattamattoman vuoron. Kaupunki maksaa siis verorahoistaan nämä kannattamattomien vuorojen ostoliikenteen kustannukset käytännössä kokonaisuudessaan ja kannattavat markkinaehtoiset linjat ajaa yrittäjä omana toimintanaan. Ei hyvä!

Tilanne on nyt kuitenkin mikä on. Liput ovat kalliita käyttäjille ja kustannukset kaupungille suuret. Irtisanomisaika markkinaehtoisilla järjestämisluvilla on 18kk.

Kaupunkikehityslautakunta evästi virkamiestä jatkamaan prosessia järjestämistavan muutoksesta sekä esittämään edullisempia lipputuotteita kaupungin ostoliikenteen vuoroille, joiden avulla pystytään takaamaan toisen asteen opiskelijoiden(max 10km koululle) sekä työssäkäyvien perusliikenne kohtuullisilla lippuhinnoilla.

Jo nykyisen järjestelyn hintalappu on suuri ja lautakunnan lisäys tulee vielä nostamaan kustannuksia toteutuessaan. Pahoittelut etukäteen, toivoisin että olen ymmärtänyt edellä mainitun tilanteen jotenkin väärin, mutta pahaa pelkään että asia on juuri näin. Erityisen pahoillani olen alueellisesta epätasa- arvosta, joka on kohdistunut kuntalaisiin tässä joukkoliikenneasiassa. Kaupunginosasta riippumatta veroprosentti on kaikille sama. Palveluverkossa mennään jo hälyyttävässä eriarvoistumistilanteessa. Valtuutetuilla on todella pohdinnan paikka, mitä tälle kehitykselle tehdään.

Omalta osaltani tulin nimetyksi sisäilmatyöryhmään kuluvaksi valtuustokaudeksi. Silläkin saralla riittää töitä.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *