Sivistystä etsimässä

Eilen vietettiin J.V Snellmanin päivää. Snellmanista tulee ensimmäisenä mieleen sivistysajattelu. Sivistykselle on toinenkin, kuvaavampi nimi: humaanisuus, inhimillisyys. J.V. Snellman Pohdin hieman miten sivistysajattelu näkyy tämän päivän koulussa. Kovin usein sivistys …

Kiusaamisista ja rangaistuksista

Viime päivinä on käyty tiivistä keskustelua koulukiusaamisesta ja ratkaisua on haettu milloin mistäkin. Vantaan surulliset tapahtumat väkivallantekoineen nostivat tärkeän aiheen jälleen pinnalle. Myöskin Turun viestit ”suojelurahajärjestelyistä” koulussa herättävät huolta. Miksi …

Kuntien ahdinko syvenee lukiokoulutuksen leikkauksista

Kuntaliiton erityisasiantuntija Kyösti Värri on luotettava ”sotaratsu”, kun puhutaan lukiokoulutuksen puolestapuhujista tässä maassa. Oheisessa blogitekstissään Värri nostaa esiin oppivelvollisuuden laajennukseen liittyvän problematiikan kuntatalouden näkökulmasta. Logiikka uudistuksen ajamisessa on suorastaan absurdi …

Kuinka te kehtaatte?

Siltähän se nyt sitten näyttää, että opetus- ja kulttuuriministeriö on parissa päivässä ministeri Anderssonin johdolla perehtynyt riittävällä tavalla oppivelvollisuuden laajentamisesta annettuihin lausuntoihin todetakseen, että asiassa voidaan edetä. Esitetyt perustelut ovat …

Pidennetty oppivelvollisuus – rahat väärään paikkaan

Säätytalon hallitusneuvotteluissa on mitä ilmeisimmin päästy sopuun pidennetystä oppivelvollisuudesta. Käytännössä tämä tarkoittaisi maksutonta toista astetta, eli opiskelukulujen korvaamista. Koska kyseessä on velvollisuus, niin korvaako yhteiskunta myös koulumatkat? No uudistushan sinänsä …